

Aby zapobiegać rakowi jelita grubego należy:
– ograniczyć spożywanie mięsa, a zwłaszcza czerwonego;
– dieta powinna być bogata w świeże warzywa i owoce, a także pieczywo gruboziarniste, ciemny ryż, produkty bogate w wapń;
– należy unikać pokarmów smażonych, a lepsze są gotowane, duszone albo pieczone;
– trzeba ograniczyć picie alkoholu i nie palić papierosów;
– należy usunąć polipy, a także wyleczyć choroby zapalne jelit;
– trzeba wykonywać badania profilaktyczne, zwłaszcza, kiedy jest się w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania.
Osoby, które są obciążone rodzinnie nowotworami powinny obserwować swój organizm, a gdy zajdzie taka potrzeba to wykonać kolonoskopię. Jednak przed tym nowotworem powinni się chronić również ci, którzy nie są obciążeni dziedzicznie. Aby zmniejszyć ryzyko w zachorowania BMI powinno utrzymywać się w granicach 20 – 25. poza tym ważna jest również codzienna aktywność fizyczna. Jednak najważniejsza jest dieta.