home Kamica żółciowa Dieta przy kamicy żółciowej

Dieta przy kamicy żółciowej

U osób chorych, u których kamica przebiega bezobjawowo, bardzo ważny jest sposób odzywania. Również osoby, które przeszły usunięcie woreczka żółciowego powinny stosować dietę po zabiegu.

Przy kamicy żółciowej dieta powinna być lekkostrawna i należy ograniczyć spożywanie tłuszczy.

diet photoWażne jest, aby jeść regularne posiłki. Najlepiej 4 – 5 razy dziennie i o stałych porach, co 2 – 3 godziny. Długie przerwy pomiędzy posiłkami sprawiają, że dochodzi do zastoju żółci. Trzeba ograniczyć spożywanie produktów, które zawierają nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol, np. tłuste wędliny, mięso, tłuste sery żółte, serki topione, pleśniowe. Całkowicie trzeba wyeliminować smalec, boczek i słoninę, a także żółtko jajka, ponieważ może przyczyniać się do skurczów pęcherzyka żółciowego. Posiłki najlepiej przygotowywać przed jedzeniem, nie można ich długo przechowywać i odgrzewać. Można gotować na parze, w wodzie, dusić bez tłuszczu. Nie można smażyć na tłuszczu.

Jeżeli dieta jest uboga w tłuszcze, to będzie też ograniczone wchłanianie witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. W związku z tym do diety trzeba włączyć produkty, które są bogate w witaminę D, np. śledź, witaminę E, np. sałata, nektarynki, witaminę K, np. szpinak, kapusta oraz ß-karoten, np. marchew, papryka. Należy także spożywać produkt, które zawierają witaminę C, np. kalafior, truskawki.

Tłuszcze, które można stosować w tej diecie to: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej sojowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany. Natomiast masło i margaryny można stosować w ograniczonych ilościach.

Nie należy jeść posiłków, które są za gorące albo zbyt zimne. Zupy oraz sosy trzeba zagęszczać mąką i mlekiem. Nie wolno stosować wywarów mięsnych do przygotowania zup, lecz wywary warzywne. Warzywa i owoce można spożywać, ale trzeba je wcześniej ugotować i rozdrobnić albo w postaci soków i przecierów. Śmietanę można zastąpić jogurtem lub kefirem. Należy ograniczyć jedzenie masła, nie więcej niż jedną łyżkę dziennie. Przynajmniej dwa razy w tygodniu warto jeść chude ryby, np. dorsza, sandacza, mintaja. Lepiej wybierać chude wędliny, np. drobiowe, polędwicę oraz szynkę. Poza tym trzeba zrezygnować z ciast z kremami i czekolady. Deser można zjeść 2 – 3 razy w tygodniu, ale może to być, np. mus owocowy, biszkopt, galaretka, kisiel. W ogóle nie wolno pić alkoholu, ale raz w tygodniu można wypić lampkę czerwonego wina. Kawy nie można pić na czczo. Lepiej z niej zrezygnować albo ograniczyć się do jednej filiżanki dziennie. Niekorzystny wpływ może przynieść także picie mocnej herbaty, kakao i napojów gazowanych.

Produkty, które są wskazane i przeciwwskazane w diecie lekkostrawnej i z ograniczeniem tłuszczu

Wskazane Przeciwwskazane
- białko jajka,- jajko na twardo, żółtko jajka, jajecznica na boczku, słoninie, smalcu,
- zupy mleczne, jarzynowe,
- na wywarach warzywnych,
- z kaszą,
zupy na wywarach mięsnych, tłustych,
- zupy zaprawiane śmietaną, zasmażką,
- kasza,
- makaron,
- ryż,
- grzanki smażone na tłuszczu
- ziemniaki gotowane, puree,
- szpinak, sałata, koperek, pomidory, ale bez skórki, włoszczyzna,
- jabłka, banany, brzoskwinie, winogrona bez skórki,
- ziemniaki smażone, frytki, placki ziemniaczane,
- kapusta, fasola, groch, soczewica, cebula, kalafior, czosnek, grzyby, ogórki kiszone i świeże,
- truskawki, śliwki, gruszki, niedojrzałe owoce,
- warzywa konserwowe,
- orzechy,
- warzywa i owoce wzdymające,
- oleje roślinne, np. słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek,
- w ograniczonych ilościach masło i margaryny miękkie,
- smalec,
- słonina,
- boczek,
- olej palmowy,
- margaryny twarde,
- odtłuszczone napoje mleczne,
- słaba herbata,
- kawa zbożowa,
- soki owocowe i warzywne, niesłodzone,
- alkohol,
- słodkie napoje,
- kakao,
- napoje gazowane,
- oranżada
- miód, cukier, dżem,
- galaretka, kisiel, budyń na chudym mleku,
- sałatki owocowe,
- musy owocowe,
- biszkopty na białkach,
- czekolada,
- batony,
- torty,
- sernik,
- cukierki i ciastka w czekoladzie,
- jasne, pszenne, czerstwe pieczywo,
- bułki,
- biszkopty,
- sucharki,
- świeże, żytnie, razowe pieczywo,
- grahamki,
- pieczywo chrupkie,
- pieczywo z dodatkiem słonecznika,
- chude mleko,
- chudy kefir, maślanka,
- tłuste mleko,
- tłusta śmietana,
- cynamon, liść laurowy, ziele angielskie, wanilia, koperek, zielona pietruszka, - przyprawy ostre, majonez, ocet, papryka, pieprz, gałka muszkatołowa,
- chude mięso, np. cielęcina, schab, wołowina, indyk, kurczak,
- chuda szynka, np. polędwica,
- chude ryby, np. dorsz,
- chude mięso, np. cielęcina, schab, wołowina, indyk, kurczak,
- chuda szynka, np. polędwica,
- chude ryby, np. dorsz,
- chudy twaróg, biały ser- tłusty biały i żółty ser,
- ser topiony, pleśniowy

Ilona

Pasjonatka tematów zdrowotnych :)

One thought on “Dieta przy kamicy żółciowej

  1. Dzień dobry,
    A co z kapustą pekińską? Słyszałam, że jest lekkostrawna. Czy można bezpiecznie zastosować kapustę pekińską do gołąbków zamiast zwykłej? A może jeszcze bezpieczniejsze są liście winogron?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *