home Dna moczanowa Dieta przy dnie moczanowej

Dieta przy dnie moczanowej

Dna moczowa jest chorobą metaboliczną i dlatego odpowiednia dieta ma tutaj duże znaczenie. W chorobie tej dochodzi do nadmiernego gromadzenia się kwasu moczowego w organizmie, a ten odkłada się mięśniach i stawach, co powoduje powstawanie stanów zapalnych.

Spis treści

Produkty, których nie można spożywać

diet photo
Photo by TipsTimesAdmin

Z diety należy wykluczyć wszystkie produkty, które zawierają puryny, ponieważ przekształcają się one w kwas moczowy. W związku z tym należy zrezygnować z:
– niektórych ryb – śledź, szprot, makrela, łosoś, karp;
– mięsa – a przeważnie dziczyzny, cielęciny, jagnięciny, różnych podrobów, a także z sosów i wywarów mięsnych;
– konserw,
– marynat i dodatków, np. musztardy, pieprz, ocet, gałka muszkatołowa, papryka ostra suszona;
– z większości wędlin;
– kawy, kakao, mocnej herbaty;
– tłustego nabiału, a przeważnie serów topionych i pleśniowych, tłustego twarogu;
– melonów, bananów;
– warzyw strączkowych, większości warzyw kapustnych, papryki, szczawiu, kukurydzy, rabarbaru, szpinaku;
– pieczarek, prawdziwków i boczniaków;
– owoców morza;
– tłuszcze zwierzęce – boczek, łój, słonina;
– rabarbaru;
– alkoholu.

Produkty, które można spożywać w mniejszych ilościach

Osoby z dną moczową mogą spożywać w ograniczonych ilościach następujące produkty:
– wołowinę, ale nie rostbef, wieprzowinę, ale nie karkówkę, drób;
– ryby – sandacz, dorsz, mintaj, pstrąg.

Produkty, które można jeść przy dnie moczanowej

Przy dnie moczanowej dozwolone są:
– chudy nabiał – mleko, twarożek, sfermentowane produkty mleczne;
– większość owoców – brzoskwinie, gruszki, jabłka, winogrona, pomarańcze, ananasy, maliny, czereśnie;
– małe ilości masła i śmietany;
– ryż i makarony;
– ziemniaki, czerwone buraki, cukinia, chrzan, marchew, pomidory, sałata, ogórki, z warzyw kapustnych można jeść kapustę pekińską, kapustę białą i kapustę po ukwaszeniu;
– słodycze – dżem, marmolada, miód;
– chleb pszenny, chrupki, pieczywo ryżowe;
– herbaty ziołowe i owocowe;
– soki owocowe, ale z owoców, które można jeść, herbaty owocowe oraz ziołowe;
– orzechy laskowe i włoskie, słonecznik, sezam.

Do tego trzeba spożywać duże ilości płynów, od 8 do 10 szklanek dziennie, ponieważ powoduje to wzrost wydalania kwasu moczowego wraz z moczem, a także zapobiega tworzeniu się kamieni w nerkach.

Należy jeść potrawy łagodne, a nie pikantne. Jedzenie powinno być pełnowartościowe i urozmaicone. Ostatni posiłek należy zjeść 4 godziny przed snem, ponieważ podczas snu zwiększa się zatrzymanie kwasu moczowego.

Nie zaleca się potraw, duszonych, smażonych i pieczonych na dużej ilości tłuszczu. Jeżeli nie chce się rezygnować z mięsa, to trzeba je gotować w dużej ilości wody, co pozwoli zmniejszyć zawartość związków purynowych. Zupy i sosy najlepiej przygotowywać na wywarach warzywnych, a nie mięsnych.

Jeżeli dieta jest bogata w węglowodany, to zwiększa się wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Natomiast dieta, która ma dużo tłuszczów powoduje, że wzmaga się wchłanianie zwrotne moczanów. Należy unikać tłuszczów zwierzęcych, np. słoniny i smalcu. W zamian można stosować od 1 do 2 łyżek, np. oleju rzepakowego albo oliwy.

Produkty, z których powstaje:

1) mniej niż 50 mg kwasu moczowego:
– produkty mleczne, np. mleko, sery pleśniowe, serek wiejski, sery żółte;
– ziarna i orzechy, np. ziarna słonecznika, orzechy laskowe, włoskie, ziemne, sezam;
– mięso i wędliny, np. salami, szynka gotowana;
– agrest, wiśnie, pomarańcze, winogrona, truskawki, porzeczki, maliny, brzoskwinie, ananas, czereśnie, jabłka, gruszki, kiwi;
– chleb biały, kajzerki, chleb chrupki;
– makaron;
– buraki czerwone, kapusta pekińska, kapusta kwaszona, kapusta biała, cebula, ogórki, marchew, pomidory, sałata, ziemniaki, rzodkiewka;
– grzyby – kurki;
2) od 50 do 100 mg kwasu moczowego:
– banan, melon;
– mięso, wędliny, ryby – kaszanka, flądra, mostek wołowy, parówki;
– suche nasiona strączkowe – biała fasola, soczewica;
– dynia, kapusta czerwona, fasolka szparagowa, kapusta włoska;
3) więcej niż 100 mg kwasu moczowego:
– alkohol – piwo, wódka, wino;
– ryby – dorsz, pstrąg, makrela, łosoś, karp, sardynka, sandacz, szczupak, sola, śledź;
– grzyby – boczniaki, prawdziwki, pieczarki;
– krewetki;
– cielęcina, jagnięcina, wołowina, wieprzowina, szynka, karkówka, kurczak pieczony, udko i pierś z kurczaka ;
– brukselka, brokuły, zielony groszek, kalafior, papryka, por, kukurydza, szpinak;
– podroby – grasica, wątróbka wieprzowa, cielęca, wołowa;
– dziczyzna – zając, gęś.

Ilona

Pasjonatka tematów zdrowotnych :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *