Ciąża to szczególny czas, kiedy przyszła mama powinna uważać na siebie i na swoje jeszcze nie narodzone dziecko. Dlatego należy wykonywać badania kontrolne i zadbać o to, abyśmy nie miały żadnych problemów. Jednak zdarza się bardzo często, że kobiety mają niedobór żelaza, czyli anemię (niedokrwistość), z którą każda mama może sobie łatwo poradzić. Anemia w ciąży powstaje w wyniku zmian, jakie zachodzą w organizmie kobiety, ponieważ dochodzi do zwiększenia się objętości krwi oraz jej stopnia rozcieńczenia. O anemii w ciąży świadczy spadek poziomu hemoglobiny poniżej 11 g/dl albo hematokrytu poniżej 33%.
Spis treści
Dlaczego żelazo jest ważne?
Najważniejszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza w organizmie, co może mieć różnorodne przyczyny:
- stosowanie diety ubogiej w żelazo,
- wydalanie z organizmu zbyt dużej ilości żelaza,
- nieprzyswajanie żelaza.
Anemię bardzo łatwo jest wykryć, a możliwe jest to poprzez zrobienie morfologii. Żelazo w organizmie każdego człowieka spełnia bardzo ważną rolę. Jest ono odpowiedzialne za to, że szpik kostny produkuje czerwone krwinki, czyli erytrocyty, w których znajduje się hemoglobina. Głównym zadaniem hemoglobiny jest transportowanie tlenu z płuc do innych komórek ludzkiego organizmu.
Poza tym żelazo bierze udział w zwalczaniu bakterii i wirusów przez system odpornościowy. Jest ono również składnikiem cytochromów, a więc bierze udział w przenoszeniu elektronów, a do tego odpowiada za utrzymanie prawidłowego poziomu metabolizmu. Bierze również udział w syntezie neurotransmiterów z aminokwasów.
Dlaczego poziom żelaza jest tak ważny w czasie ciąży?
Kobieta potrzebuje 14 mg żelaza na dobę, a można je dostarczać do organizmu, np. wraz z pokarmem. Natomiast zapotrzebowanie kobiety w ciąży na żelazo jest większe i wnosi 26 mg na dobę, ponieważ dziecko również potrzebuje żelaza do życia.
Jakie są objawy anemii?
Anemia to dolegliwość, która daje różne obawy. Do wczesnych objawów anemii zalicza się:
- bóle i zawroty głowy,
- problemy z połykaniem,
- wypadanie włosów i łamliwość paznokci,
- osłabienie organizmu,
- uczucie zmęczenia,
- problemy z pamięcią i koncentracją,
- pieczenie języka.
Natomiast do objawów ciężkiej anemii zalicza się:
- bóle brzucha,
- niedociśnienie,
- żółtaczka,
- przyspieszone bicie serca,
- zaburzenia czucia i widzenia,
- bladość skóry,
- duszność.
Jak anemia wpływa na ciążę?
U kobiety, która jest w ciąży, anemia może mieć również wpływ na jej dziecko, które może przyjść na świat słabsze i z niższą wagą urodzeniową.
Jeżeli w pierwszym trymetrze ciąży kobieta cierpi na ciężką anemię, to może nawet dojść do poronienia. Natomiast w drugim trymestrze może dojść do zahamowania wzrostu płodu oraz nawet do powstawania wad wrodzony. W trzecim trymestrze może dojść do przedwczesnego porodu. Dlatego tak ważne jest wykonywanie kontrolnej morfologii i dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości żelaza.
Jakie czynniki zwiększają ryzyko anemii w ciąży?
Jest kilka czynników, które wpływają na pojawienie się anemii w ciąży, a są to:
- silne wymioty w ciąży,
- ciąża bliźniacza,
- dieta uboga w witaminy i składniki mineralne,
- wrodzone choroby krwi u matki,
- przewlekłe choroby układu pokarmowego,
- palenie papierosów,
- picie alkoholu.
Diagnoza anemii w ciąży
Anemię jest bardzo łatwo zdiagnozować, a można to zrobić na podstawie wyników badań morfologii krwi. Takie badanie kobiety w ciąży powinny wykonywać częściej, co 4 – 6 tygodni.
Leczenie anemii w ciąży
Leczenie zależy od tego, jaki jest stopień zaawansowania anemii i jakie są jej przyczyny. W związku z tym może to być:
- przy anemii z niedoboru żelaza o łagodnym przebiegu – zażywanie doustnie suplementów z żelazem,
- przy anemii z niedoboru żelaza o umiarkowanym przebiegu – podawanie żelaza doustnie lub dożylnie,
- przy anemii z niedoboru kwasu foliowego – doustne zażywanie preparatów z tym kwasem,
- przy anemii z niedoboru witaminy B12 – doustne zażywanie suplementów.
Bardzo ważne jest, aby preparaty z żelazem przyjmować godzinę lub pół godziny przed jedzeniem, ponieważ jedzenie zmniejsza wchłanianie żelaza z jelit.
Jaką stosować dietę?
Aby kobieta w ciąży nie miała kłopotów z anemią, powinna zadbać o swoją prawidłową dietę, która powinna być urozmaicona i bogata w niezbędne witaminy i minerały. Żelazo można znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Nasz organizm najlepiej przyswaja tzw. żelazo hemowe, czyli to, które jest obecne w mięsie. Produkty najbardziej bogate w żelazo to:
- natka pietruszki,
- żółtko jajka,
- wątróbka wieprzowa i ta z kurczaka,
- czerwone mięso,
- warzywa czerwone i zielone,
- fasola,
- groch,
- soja,
- chleb żytni pełnoziarnisty,
- brokuły.
Trudniej wchłania się żelazo niehemowe, które jest obecne w produktach roślinnych, dlatego lepiej nie rezygnować z produktów mięsnych.
Warto ograniczyć spożywanie produktów, które utrudniają przyswajanie żelaza, a jest to:
- kawa,
- herbata,
- cola,
- napoje gazowane.
Poza tym ważne jest również spożywanie produktów bogatych w witaminę C, która wpływa na lepsze wchłanianie żelaza przez nasz organizm. Najwięcej tej witaminy znajduje się w warzywach i owocach cytrusowych.
niestety dobra dieta nie zawsze wystarczy, ja naprawdę starałam się jeść wszystkie popularne produkty bogate w żelazo, a i tak nie mogłam sobie poradzić z anemią w ciąży.
Mi też sama dieta nie wystarczyła, miałam spory problem z anemią. Musiałam skorzystać z suplementacji żelaza. Już po miesiącu brania wyniki badań były lepsze, a po dwóch miesiącach nie ma śladu po anemii. Co mnie bardzo cieszy, nie odczuwam żadnych efektów ubocznych w przeciwieństwie do tego żelaza, które przepisał mi lekarz.