Jagody goji

Jagody goji są owocami chińskiej rośliny, która nazywa się kolcowój pospolity, czasami nazywana jest również kolcowojem szkarłatnym lub kolcowojem chińskim. Są to małe, czerwone owoce, które mają długość do dwóch centymetrów. Krzew tej rośliny osiąga wysokość od jednego do trzech metrów. Jeżeli dotknie się świeże owoce, dochodzi do reakcji utleniania, w wyniku której jagoda zmienia …

Zielona kawa

Wiele osób rozpoczyna dzień od filiżanki gorącej i aromatycznej kawy. Mielona, rozpuszczalna, zrobiona z ziaren palonych lub niepalonych. Dodaje energii na cały dzień. Coraz bardziej popularna staje się zielona kawa. Niektórzy uważają, że jest to skuteczny środek na odchudzanie. Jest to zwykła kawa, która nie została poddana jeszcze procesowi palenia. W smaku jest łagodna i …

Ksylitol – cukier brzozowy

Ksylitol to organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy, jest słodki w smaku. Stosowany w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności – E967. przeważnie można go znaleźć w gumach do żucia i cukierkach, ponieważ wykazuje działanie przeciwpróchnicze. Polecany jest również dla diabetyków ze względu na to, że jest metabolizowany przy małym udziale insuliny. Ma niższy indeks …

Jagody acai

Jagody acai występują w dzikich lasach deszczowych Amazonii w Ameryce Południowej, na mokrych i nizinnych terenach. Rosną w środku dżungli na palmach brazylijskich, które osiągają wysokość nawet do dwudziestu metrów. Palma ta jest smukła i posiada od trzech do czterech łodyg, a na każdej z nich znajduje się od trzech do sześciu kilogramów jagód. Zbiera …