home Refluks Dieta przy refluksie

Dieta przy refluksie

Odpowiednia dieta przy refluksie pomaga złagodzić objawy, którymi są zgaga, odbijanie, bóle brzucha oraz ból zamostkowy. Ważne jest, aby jej przestrzegać i jeść zgodnie z zaleceniami. Dieta może być uzupełnieniem leczenie farmakologicznego.

Taka dieta powinna być lekkostrawna, czyli należy jeść lekkie produkty, których później nie trzeba długo trawić. Powinno się ograniczyć jedzenie produktów ciężkostrawnych, ponieważ one sprawiają, że żołądek wolniej opróżnia się. Należy wykluczyć potrawy, które zawierają duże ilości tłuszczów, są kwaśne oraz pobudzają wydzielanie kwasu solnego w żołądku, np. czekolada. Trzeba zrezygnować z mocnej herbaty, kawy, alkoholu i napojów gazowanych.

W diecie powinny znaleźć się produkty wysokobiałkowe, np. produkty mleczne, chude ryby. Potrawy należy smażyć bez tłuszczu. Można je gotować, dusić, piec w folii albo gotować na parze.

Zalecenia zmiany stylu życia przy chorobie refluksowej

Jeżeli dana osoba cierpi na refluks i jest otyła albo ma nadwagę, to może zacząć, np. uprawiać jakiś sport, przejść na dietę, aby zmniejszyć masę ciała. U osób otyłych dochodzi do wzrostu ciśnienia wewnątrzbrzusznego, a to nasila dolegliwości chorobowe.

Należy spożywać 5 – 6 posiłków, mniej, ale częściej. Poza tym posiłki trzeba jeść powoli, ponieważ szybkie ich spożywanie również przyczynia się do wzrostu ciśnienia wewnątrzbrzusznego, a to powoduje zwiększenie się objawów refluksu. Po zjedzeniu posiłku lepiej nie kłaść się od razu, gdyż może to spowodować zwrócenie treści żołądkowej do przełyku. Obfite posiłki przyczyniają się do pojawienia się objawów refluksu. Kolację należy jeść nie później niż 2 – 3 godziny przed położeniem się do łóżka. Pierwszy posiłek trzeba spożyć w ciągu pierwszej godziny po przebudzeniu się.

dinner photoPosiłki najlepiej jadać:
– śniadanie – 7.00 – 9.00;
– II śniadanie – 10.00 – 12.00;
– obiad – 13.00 – 15.00;
– podwieczorek – 16.00 – 17.00;
– kolacja – 18.00 – 19.00, najpóźniej 20.00, jeżeli spać kładziemy się o 23.00.

Palenie papierosów także przyczynia się do zwiększenia się epizodów refluksu, dlatego lepiej z nich zrezygnować.

Zmniejszenie objawów może również nastąpić dzięki odpowiedniej pozycji podczas snu oraz odpoczynku. Nie należy zaraz po posiłku kłaść się. zaleca się, aby podnieść wezgłowie łóżka o 15 – 20 cm, ponieważ pozwala to na lepsze oczyszczanie przełyku podczas snu.

Objawy choroby mogą się również nasilić po dużym wysiłku fizycznym. Należy unikać dużego wysiłku oraz wykonywania ćwiczeń zaraz po posiłku. Jednak taka umiarkowana aktywność wpływa na zmniejszenie ryzyka pojawienia się tej choroby. można pływać, chodzić na spacery albo jeździć na rowerze.

Potrawy zalecane i przeciwwskazane

W diecie refluksowej niektóre produkty można jeść bez obaw, a inne są niewskazane, ponieważ negatywnie wpływają na nasze zdrowie.

Produkty zalecane Produkty przeciwwskazane
- chude produkty mleczne, np. jogurty, mleko, kefir, chudy twaróg,- tłuste produkty mleczne, np. ser żółty lub topiony, tłuste mleko, sery pleśniowe,
- śmietana,
- chude mięso, np. drób,
- chuda wędlina, np. polędwica,
- chude ryby, np. leszcz, sandacz, dorsz,
- tłuste mięso, np. golonka,
- tłuste wędliny, np. baleron, pasztet,
- fast foody,
- mięso i ryby smażone na tłuszczu,
- potrawy z octem, np. grzyby marynowane,
- dodawanie sosu winegret do potraw, sałatek,
- niektóre warzywa, np. buraki, marchew, ziemniaki, kalafior, szpinak (te niewymienione obok),
- gotowane ziemniaki,
- świeże przyprawy i zioła, np. oregano, estragon, bazylia,
- owoce niewymienione obok,
- warzywa, np. ogórki, cebula, pomidory, pory, czosnek, szparagi, karczochy, warzywa strączkowe,
- placki ziemniaczane, ziemniaki odsmażane na tłuszczu,
- ostre przyprawy, np. chili, curry, pieprz, musztarda, chrzan,
- owoce, np. pomarańcze, grejpfruty, cytryny, mandarynki, jabłka, banany,
- niektóre warzywa, np. buraki, marchew, ziemniaki, kalafior, szpinak (te niewymienione obok),
- gotowane ziemniaki,
- świeże przyprawy i zioła, np. oregano, estragon, bazylia,
- owoce niewymienione obok,
- słodycze, np. ciasto biszkoptowe, ciasto drożdżowe,
- kisiel, musy, sorbety, galaretki,
- słodycze, np. czekolada, batony, cukierki czekoladowe,
- ciasta z kremem, torty, ciasto francuskie i kruche, pączki, faworki,
- słodycze z czekoladą,
- niegazowana woda mineralna,
- herbata ziołowa, ale oprócz herbaty z miętą pieprzową,
- woda gazowana,
- sok pomarańczowy, pomidorowy, cytrynowy, grejpfrutowy,
- mocna herbata,
- mocna kawa,
- alkohol,
- jasne pieczywo, pieczywo razowe, pieczywo graham,
- kasza manna,
- ryż,
- makaron,
- mąka pszenna, ziemniaczana, kukurydziana,
- kasza manna, jęczmienna, krakowska (drobne),
- kasza gryczana,
- mąka żytnia,
- łagodne sosy, które są zagęszczone mąką z wodą lub mlekiem,
- sos koperkowy, potrawkowy,
- sosy ostre, z zasmażką, na wywarach mięsnych, tłuste,
- sosy na kostkach, grzybowe,
- sosy z dużą ilością przypraw,
- jajka gotowane na miękko,
- jajecznica bez tłuszczu,
- jajecznica smażona na smalcu, słoninie, boczku,
- jajka na twardo,
- masło, margaryny i oleje roślinne w niewielkich ilościach,- boczek,
- słonina,
- smalec,
- kleiki, krupnik z dozwolonych kasz, zupy mleczne, zupy owocowe, warzywne, - tłuste zupy na wywarach mięsnych, kostkach,

Ważne jest to, że każdy może inaczej zareagować na dane potrawy.

Ilona

Pasjonatka tematów zdrowotnych :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *