home Dieta Jagody acai

Jagody acai

jagody-acai

Jagody acai występują w dzikich lasach deszczowych Amazonii w Ameryce Południowej, na mokrych i nizinnych terenach. Rosną w środku dżungli na palmach brazylijskich, które osiągają wysokość nawet do dwudziestu metrów. Palma ta jest smukła i posiada od trzech do czterech łodyg, a na każdej z nich znajduje się od trzech do sześciu kilogramów jagód. Zbiera się je od lipca do grudnia. Owoce mają w środku dużą pestkę i niewiele miąższu, są koloru ciemnofioletowego, mają twardą konsystencję i przypominają borówkę. Smakują jak dzikie jagody z odrobiną czekolady. Są zrywane ręcznie przez miejscową ludność.

W sklepach można znaleźć wiele preparatów, których jednym ze składników są jagody acai. Ludność, która zamieszkuje tereny Ameryki Południowej nazywa je jagodami życia, ponieważ cieszą się dobrym zdrowiem i żyją dłużej niż osoby, które ich nie spożywają. Można je spożywać w formie świeżych owoców, ale też przetworów, np. soków, w formie suszonej. Wyciąg z nich wchodzi również w skład wielu różnorodnych kosmetyków. W Polsce owoce te można dostać tylko pod postacią soków, herbat, konfitur albo suszu. Ze względu na swoje właściwości lecznicze i odżywcze stają się coraz bardziej popularne. Czasami jagody te nazywa się nasionami, ponieważ mają twardą konsystencję, ale też nazywane są również brazylijską żyłą złota. W Brazylii przeważnie używane są do napojów, a także lodów energetycznych. Brazylijczycy stosują je od tysięcy lat i już od dawna znali ich właściwości lecznicze, odżywcze oraz energetyczne. Są w stu procentach naturalne i zbierane w naturalny sposób przez tamtejszych ludzi. Można powiedzieć, że to skoncentrowana dawka energii, która dostarcza człowiekowi sił do wykonywania codziennych obowiązków. Nazywane są również owocem energetycznym i pojawiły się na listach Ten Best Superfoods.

Spis treści

Właściwości odżywcze

Jagody acai mają właściwości odżywcze, ponieważ dostarczają organizmowi człowieka wielu minerałów, witamin, pierwiastków, aminokwasów, a także przeciwutleniaczy. Zawierają one polifenole, z których najważniejsze są flawonoidy i antocujanidy. Nadają one im ciemnofioletowy kolor, ale również wpływają na zdrowie człowieka, np. wspomagają pracę układu krwionośnego, co powoduje, że zmniejsza się ryzyko zatoru w naczyniach krwionośnych.

Poza tym zawierają antyoksydanty, które mają za zadanie neutralizować wolne rodniki w organizmie człowieka. Zawierają też duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto tu zwrócić uwagę na kwasy Omega 6 (kwas linolowy) oraz Omega 9 (kwas oleinowy), które m.in. zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi i regulują poziom dobrego cholesterolu we krwi. Mają duże ilości witamin, takich jak: witamina A, witaminy z grupy B: B1, B2, B3, witamina C, witamina D oraz witamina E. W acai są następujące połączenia aminokwasów: tryptofan, leucyna, treonina, arginina, valina, tyrozyna, izoleucyna, lizyna, fenylanina, cystyna, metionina, histydyna, glicyna, alanina oraz kwas glutaminowy i inne.

Oprócz aminokwasów i witamin zawierają składniki mineralne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, są to: żelazo, potas, magnez, fosfor, wapń, beta karoten. Mają w sobie też białko. Znajduje się w nich więcej białka niż w przeciętnym jajku. Poza tym w ich składzie są także fitosterole, a najważniejszym z nich jest beta – sitosterol. Dodatkowo zawierają duże ilości błonnika i małą ilość cukru. Badania wykazały, że jest w nich trzydzieści trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż w czerwonych winnych winogronach. Przeciwutleniacze pełnią bardzo ważną rolę w poprawianiu pracy układu naczyniowo – sercowego, a jednocześnie wspomagają cyrkulację krwi. Mają wysoki poziom celulozy, a także pektyn. Zawierają duże ilości antyoksydantów, ponieważ długo przebywają na słońcu i z tego powodu wytwarzają antyoksydanty.

Właściwości zdrowotne

Wykazano, że jagody acai mają dużo właściwości zdrowotnych dla organizmu człowieka. Zwiększają wytrzymałość, ponieważ zapewniają codzienną dawkę energii, która jest nam potrzebna do wykonywania obowiązków każdego dnia. Poza tym oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych substancji, a także usuwają zmęczenie i wspomagają pracę mięśni, ponieważ zawierają odpowiednie aminokwasy i mikroelementy. Również regulują poziom cukrów i tłuszczów w organizmie człowieka, ponieważ mają niski składnik glikemiczny i są odpowiednie dla osób o takiej diecie. Oprócz tego zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników, które wpływają na osłabienie układu immunologicznego człowieka i mogą być przyczyną wielu chorób. Przeciwdziałają infekcjom bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym, ponieważ owoce te zawierają substancje, które wspomagają układ odpornościowy. Mają działanie wygładzające na cerę, gdyż zawierają fitosterole, które chronią przed wyniszczaniem ochronnych warstw skóry. Chronią również przed wczesnym starzeniem się skóry oraz zmarszczkami, dzięki wysokiej zawartości antocyjanidów i fitosteroli.

Wzmacniają organizm poprzez zwiększanie w nim ilości cennego białka, które jest podstawowym składnikiem hormonów i tkanek. Dlatego pokarmy bogate w białko wzmacniają, np. narządy wewnętrzne człowieka. Poza tym owoce te zmniejszają stres, ponieważ biorą udział w regulowaniu poziomu hormonów, które są odpowiedzialne za wydajność i prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka w trudnych sytuacjach. Owoce te pomagają zapobiegać osteoporozie, ponieważ są bogate w wapń, a także pomagają zapobiegać rozrostowi prostaty, gdyż zawierają duże ilości antyoksydantów. Obniżają poziom złego cholesterolu, a utrzymują właściwy poziom dobrego cholesterolu, dzięki zawartym w nich kwasom tłuszczowym. Zwiększają wydajność organizmu i hamują procesy starzenia, ponieważ zawierają silne antyoksydanty i składniki energetyczne, których zadaniem jest utrzymywanie maksymalnej wydajności komórek.

Poprawiają samopoczucie, dzięki zawartym w nich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania minerałów i substancji odżywczych. Pomagają na sen, gdyż zawarte w nich witaminy z grupy B i składniki odżywcze łagodzą stres oraz usprawniają komunikację miedzy komórkami mózgu. Usprawniają też funkcjonowanie mózgu, bo zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega3. Wspomagają odchudzanie i kontrolę masy ciała. Mają niski wskaźnik glikemiczny, pomagają kontrolować apetyt i zmniejszają uczucie głodu. Zapobiegają uszkodzeniom siatkówki oka i chronią naczynia krwionośne, np. żyły, naczynia włosowate. Pomagają leczyć chorobę wrzodową, ponieważ mają właściwości antybakteryjne. Poza tym łagodzą objawy choroby Leśniowskiego – Cohna, dzięki właściwościom antyzapaleniowym. Działają też jak środek ściągający, który służy, np. do zatamowania krwawienia. Poprawiają funkcjonowanie seksualne ze względu na swe właściwości przeciwzapalne i oczyszczające. Dodatkowo łagodzą objawy cyklu menstruacyjnego, dzięki dużej zawartości białka. Ponad to wspomagają profilaktykę chorób serca, ponieważ zawierają polifenole, które są bardzo ważnym składnikiem diety poprawiającej stan serca. Oprócz tego wspomagają trawienie, ponieważ zawierają błonnik i poprawiają stan przewodu pokarmowego. Pomagają zwalczać objawy refleksu żołądkowo – jelitowego, dzięki zawartym w nim składnikom odżywczym. Łagodzą bóle przy zapaleniu stawów, ponieważ mają właściwości przeciwzapalne, a także łagodzą objawy astmy.

Wspomagają układ immunologiczny człowieka, ponieważ acai mają składniki o właściwościach, które wzmacniają system odpornościowy. Wspomagają w walce z rakiem, gdyż zawierają antyoksydanty, które potrafią neutralizować wolne rodniki jeszcze wtedy zanim dojdzie do uszkodzeń komórkowych. Poprawiają wzrok, dzięki zawartej w nich witaminie C, a także beta – karotenowi. Dodatkowo pomagają w utrzymywaniu zdrowych zębów i dziąseł, ponieważ zawierają wapń. Mają różnorodne właściwości, od poprawy ogólnego samopoczucia, walki ze stresem, przez zapobieganie osteoporozie, wspomaganie profilaktyki chorób serca aż po hamowanie postępowania różnych chorób, takich jak: nowotwory.

Sok z jagód acai

Owoce te stają się coraz bardziej popularne. W sklepach bądź w sprzedaży wysyłkowej dostępne są soki z jagód acai. Taki sok jest bardzo często łączony z innymi owocami, a acai są tylko jednym ze składników. Zawiera on witaminy z grupy B, E i C, nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy, antyoksydanty oraz składniki mineralne i białka. Sok z jagód wpływa na właściwości zdrowotne człowieka, m.in. poprawia jego kondycję, chroni układ naczyniowo – sercowy, wpływa na utratę masy ciała. Poza tym taki sok wzmacnia organizm, oczyszcza go z toksyn i innych szkodliwych substancji, zwiększa wytrzymałość, wspomaga pracę mięśni. Dodatkowo łagodzi stres, wspomaga trawienie, łagodzi objawy astmy, zwiększa wydajność organizmu, hamuje procesy starzenia, zapobiega osteoporozie, obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, wygładza cerę, poprawia wzrok i pomaga na sen. Sok zasila organizm człowieka w duże ilości białka.

Przed zakupem takiego soku należy zwrócić uwagę na jego skład, aby sprawdzić, ile procent jagód znajduje się w soku. Tylko te soki, które zawierają duże lub stu procentowe ilości jagód są najlepsze i mają korzystny wpływ na nasz organizm. Powinny one być bez sztucznych konserwantów, sztucznych barwników, dodatków cukru, a mieć w sobie tylko te cukry, które naturalnie występują w owocach.

Jagody acai w tabletkach

Na rynku dostępne są tabletki lub kapsułki, które w swoim składzie zawierają acai i są polecane na odchudzanie. Dostępne są różnorodne postaci tabletek, które mogą mieć różne zastosowanie. Ważny jest ich skład i to, ile dana tabletka zawiera jagód. Znów trzeba dokładnie czytać ulotkę i skład. Do produkcji tabletek, które stanowią suplement zróżnicowanej diety, ale też i do soków wykorzystuje się najwyższej jakości owoce, które podczas obróbki nie tracą swojego cennego działania. Suplementy diety w postaci tabletek są uważane za najbardziej skuteczne i naturalne preparaty odchudzające. Tabletki można kupić w aptece lub zamówić przez Internet.

Jagody acai a odchudzanie

Wykazano, że jagody acai mogą wpływać na proces odchudzania. Zawierają one duże ilości błonnika, który przyspiesza przemianę materii, a także proces trawienia, dają uczucie sytość, zmniejszają apetyt. Jednak są one dość kaloryczne i należy je spożywać w umiarkowanych ilościach. Należy je stosować jako wspomagacze w procesie odchudzania. Poza tym pomagają kontrolować apetyt i zmniejszą uczucie głodu. Mają niski indeks glikemiczny, a to oznacza, że mają właściwości, które pozwalają utrzymać właściwą wagę. Dostępnych jest wiele produktów na odchudzanie, które mają w swoim składzie owoce acai. Preparaty odchudzające, które zawierają w swoim składzie te jagody można zamówić przez Internet lub kupić w aptece, gdzie można dokładnie sprawdzić skład na opakowaniu albo skonsultować się z farmaceutą. Takie produkty należy wybierać bardzo ostrożnie i dokładnie czytać ulotki, ponieważ niektóre z nich mogą zawierać znikome ilości jagód.

Ilona

Pasjonatka tematów zdrowotnych :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *