home Anemia Anemia w ciąży

Anemia w ciąży

Ciąża to szczególny czas, kiedy przyszła mama powinna uważać na siebie i na swoje jeszcze nie narodzone dziecko. Dlatego należy wykonywać badania kontrolne i zadbać o to, abyśmy nie miały żadnych problemów. Jednak zdarza się bardzo często, że kobiety mają niedobór żelaza, czyli anemię (niedokrwistość), z którą każda mama może sobie łatwo poradzić. Anemia w ciąży powstaje w wyniku zmian, jakie zachodzą w organizmie kobiety, ponieważ dochodzi do zwiększenia się objętości krwi oraz jej stopnia rozcieńczenia. O anemii w ciąży świadczy spadek poziomu hemoglobiny poniżej 11 g/dl albo hematokrytu poniżej 33%.

Spis treści

Dlaczego żelazo jest ważne?

pregnancy photo
Photo by Kit4na

Najważniejszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza w organizmie, co może mieć różnorodne przyczyny:

  • stosowanie diety ubogiej w żelazo,
  • wydalanie z organizmu zbyt dużej ilości żelaza,
  • nieprzyswajanie żelaza.

Anemię bardzo łatwo jest wykryć, a możliwe jest to poprzez zrobienie morfologii. Żelazo w organizmie każdego człowieka spełnia bardzo ważną rolę. Jest ono odpowiedzialne za to, że szpik kostny produkuje czerwone krwinki, czyli erytrocyty, w których znajduje się hemoglobina. Głównym zadaniem hemoglobiny jest transportowanie tlenu z płuc do innych komórek ludzkiego organizmu.

Poza tym żelazo bierze udział w zwalczaniu bakterii i wirusów przez system odpornościowy. Jest ono również składnikiem cytochromów, a więc bierze udział w przenoszeniu elektronów, a do tego odpowiada za utrzymanie prawidłowego poziomu metabolizmu. Bierze również udział w syntezie neurotransmiterów z aminokwasów.

Dlaczego poziom żelaza jest tak ważny w czasie ciąży?

Kobieta potrzebuje 14 mg żelaza na dobę, a można je dostarczać do organizmu, np. wraz z pokarmem. Natomiast zapotrzebowanie kobiety w ciąży na żelazo jest większe i wnosi 26 mg na dobę, ponieważ dziecko również potrzebuje żelaza do życia.

Jakie są objawy anemii?

pregnancy photoAnemia to dolegliwość, która daje różne obawy. Do wczesnych objawów anemii zalicza się:

  • bóle i zawroty głowy,
  • problemy z połykaniem,
  • wypadanie włosów i łamliwość paznokci,
  • osłabienie organizmu,
  • uczucie zmęczenia,
  • problemy z pamięcią i koncentracją,
  • pieczenie języka.

Natomiast do objawów ciężkiej anemii zalicza się:

  • bóle brzucha,
  • niedociśnienie,
  • żółtaczka,
  • przyspieszone bicie serca,
  • zaburzenia czucia i widzenia,
  • bladość skóry,
  • duszność.

Jak anemia wpływa na ciążę?

U kobiety, która jest w ciąży, anemia może mieć również wpływ na jej dziecko, które może przyjść na świat słabsze i z niższą wagą urodzeniową.

Jeżeli w pierwszym trymetrze ciąży kobieta cierpi na ciężką anemię, to może nawet dojść do poronienia. Natomiast w drugim trymestrze może dojść do zahamowania wzrostu płodu oraz  nawet do powstawania wad wrodzony. W trzecim trymestrze może dojść do przedwczesnego porodu. Dlatego tak ważne jest wykonywanie kontrolnej morfologii i dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości żelaza.

Jakie czynniki zwiększają ryzyko anemii w ciąży?

Jest kilka czynników, które wpływają na pojawienie się anemii w ciąży, a są to:

  • silne wymioty w ciąży,
  • ciąża bliźniacza,
  • dieta uboga w witaminy i składniki mineralne,
  • wrodzone choroby krwi u matki,
  • przewlekłe choroby układu pokarmowego,
  • palenie papierosów,
  • picie alkoholu.

Diagnoza anemii w ciąży

Anemię jest bardzo łatwo zdiagnozować, a można to zrobić na podstawie wyników badań morfologii krwi. Takie badanie kobiety w ciąży powinny wykonywać częściej, co 4 – 6 tygodni.

Leczenie anemii w ciąży

pregnancy photoLeczenie zależy od tego, jaki jest stopień zaawansowania anemii i jakie są jej przyczyny. W związku z tym może to być:

  • przy anemii z niedoboru żelaza o łagodnym przebiegu – zażywanie doustnie suplementów z żelazem,
  • przy anemii z niedoboru żelaza o umiarkowanym przebiegu – podawanie żelaza doustnie lub dożylnie,
  • przy anemii z niedoboru kwasu foliowego – doustne zażywanie preparatów z tym kwasem,
  • przy anemii z niedoboru witaminy B12 – doustne zażywanie suplementów.

Bardzo ważne jest, aby preparaty z żelazem przyjmować godzinę lub pół godziny przed jedzeniem, ponieważ jedzenie zmniejsza wchłanianie żelaza z jelit.

Jaką stosować dietę?

Aby kobieta w ciąży nie miała kłopotów z anemią, powinna zadbać o swoją prawidłową dietę, która powinna być urozmaicona i bogata w niezbędne witaminy i minerały. Żelazo można znaleźć w produktach pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Nasz organizm najlepiej przyswaja tzw. żelazo hemowe, czyli to, które jest obecne w mięsie. Produkty najbardziej bogate w żelazo to:

  • natka pietruszki,
  • żółtko jajka,
  • wątróbka wieprzowa i ta z kurczaka,
  • czerwone mięso,
  • warzywa czerwone i zielone,
  • fasola,
  • groch,
  • soja,
  • chleb żytni pełnoziarnisty,
  • brokuły.

Trudniej wchłania się żelazo niehemowe, które jest obecne w produktach roślinnych, dlatego lepiej nie rezygnować z produktów mięsnych.

Warto ograniczyć spożywanie produktów, które utrudniają przyswajanie żelaza, a jest to:

  • kawa,
  • herbata,
  • cola,
  • napoje gazowane.

Poza tym ważne jest również spożywanie produktów bogatych w witaminę C, która wpływa na lepsze wchłanianie żelaza przez nasz organizm. Najwięcej tej witaminy znajduje się w warzywach i owocach cytrusowych.

Ilona

Pasjonatka tematów zdrowotnych :)

2 thoughts on “Anemia w ciąży

  1. niestety dobra dieta nie zawsze wystarczy, ja naprawdę starałam się jeść wszystkie popularne produkty bogate w żelazo, a i tak nie mogłam sobie poradzić z anemią w ciąży.

  2. Mi też sama dieta nie wystarczyła, miałam spory problem z anemią. Musiałam skorzystać z suplementacji żelaza. Już po miesiącu brania wyniki badań były lepsze, a po dwóch miesiącach nie ma śladu po anemii. Co mnie bardzo cieszy, nie odczuwam żadnych efektów ubocznych w przeciwieństwie do tego żelaza, które przepisał mi lekarz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *